U bent hier: Home › Vragen-en-Antwoorden

Vragen en Antwoorden

 

Wat is Permanent make-up?

Permanent Make-up is een pigment aanbrengen vlak onder het huidoppervlak. Door middel van een steriele ultradunne naald die snel op ene neer gaat wordt er een huidvriendelijke vloeistof (pigment) in de huid gebracht. Wij van PMU Praktijk Annick maken alleen gebruik van goedgekeurde pigmenten.

Voor wie is Permanent make-up geschikt?

- Permanent make-up is geschikt voor zowel vrouwen en mannen.
- Ook zeer geschikt voor personen met een gevoelige en/of allergische huid.
- Als u geen tijd heeft, of wilt maken om u op te maken.
- Wanneer u dunne of geen wenkbrauwen heeft.
- Als u smalle lippen, vage contour lijnen of geen strakke liplijn heeft.
- Sportieve mensen die er toch verzorgd uit willen zien.
- Wanneer u verzorgd uit bed wilt stappen.
- Voor mensen met een allergie bij gewone make-up.
- U slechtziend bent, bril of lensdrager bent en het lastig vind om uzelf op te maken.
- Wanneer u na een operatie littekens willen laten camoufleren.
- Wanneer u veel sport, zeker wanneer u veel zwemt.
- Wanneer u frequent naar de sauna gaat.
 

Hoe verloopt een behandeling?

Voor we starten met de pigmentatie zal er eerst een informed consent (vragenlijst) samen met u door genomen worden. Vervolgens wordt de gewenste eyeliner of wenkbrauw getekend. Daarna bepalen we samen de kleur en zetten we de eventuele verdoving. Hierna kan de pigmentatie beginnen. De eerste behandeling zal in totaal ongeveer 2 tot 2,5 uur duren. Dit is inclusief voorgesprek etc. Vlak na de eerste behandeling is de kleur altijd donkerder dan het uiteindelijk eindresultaat, omdat de kleur zich nog moet ontwikkelen als gevolg van het huidvernieuwingsproces. Na de behandeling krijgt u een formulier mee waarop de nazorginstructies staan. U krijgt geen after care crème mee naar huis, behalve voor bij de lipbehandelingen. U mag niets gebruiken op de gepigmenteerde huid (behalve bij de behandeling van de lippen). Na 6 á 8 weken komt u terug voor de nabehandeling. Deze tweede behandeling is noodzakelijk voor een goed eindresultaat en om eventuele afstotingen van het pigment weer op te vullen. Na de tweede behandeling is het resultaat op zijn best. Deze tweede behandeling zal ongeveer een 1 uur in beslag nemen.

Doet een behandeling pijn?

Een behandeling is niet gevoelloos maar iedereen reageert er anders op, wij hebben een aangename behandeltechniek en gebruiken in overleg een veilig verdoving waardoor de behandeling vrijwel pijnloos is.

Hoe lang blijft permanent make-up zitten?

Afhankelijk van de plaats van de PMU, de behandeling en de huid zal de pigmentatie in de loop van de tijd gaan vervagen. Dit komt mede door de natuurlijke cel vernieuwing en het invloed van Uv-licht. Tevens is de huid van ieder individu weer anders. Wij geven het advies om ieder jaar terug te komen voor een Touch-up behandeling, hierdoor blijft uw permanent make-up mooi van kleur en vervaagd het niet naar niets.
 

Zijn de naalden hygiënisch?

Bij elke behandeling wordt er nieuwe steriele naald gebruikt. De naald word vlak voor de pigmentatie uit de steriele verpakking gehaald. Ook bij de tweede en derde behandeling word er wederom een nieuwe naald gebruikt. Wij zij GGD gecertificeerd en werken uitsluitend volgens de richtlijnen van de GGD.
 

Waar moet ik op letten voor de behandeling?

Minimaal 24 uur van te voren geen alcohol nuttigen. Alcohol maakt het bloed dunner, waardoor het pigment minder goed zal hechten. Ruim 24 uur voor de behandeling geen bloedverdunners gebruiken (o.a. aspirines). Overleg eventueel met uw arts omtrent het eventueel overslaan van de medicatie. Pijnstillers zoals paracetamol mogen wel genomen worden. zie ook op onze site de voorzorg.

Gaat de huid zwellen tijdens de behandeling?

Afhankelijk van de behandeling en de huid kan er een eventuele zwelling optreden , maar deze verdwijnt meestal binnen 24 uur. U kunt u dagelijkse activiteiten gewoon hervatten na de behandeling.
 

Wat is het verschil tussen permanent make-up en een tatoeage?

Op het oog lijkt permanent make-up het zelfde als tatoeëren. Het grote verschil zit hem in het gebruik van de naalden en het pigment en de diepte van het ingebrachte pigment. Permanent make-up gaat tot de eerste huidlaag en bij tatoeëren gaat men in de derde huidlaag. Doordat bij tatoeage de naald dus dieper gaat wordt de pigment ingekapseld door vetcellen en daardoor zal deze dus veel langzamer vervagen. Het grote voordeel bij  permanent make-up is juist dat het vervaagd zodat het na verloop van tijd nog aangepast kan worden
 

Wat is het verschil tussen medische pigmentatie en permanent make-up?

Het verschil tussen een medische pigmentatie en permanent make-up is dat de pigmenten bij de medische pigmentatie een camouflerende functie hebben en bij permanent make-up niet, het wordt met een andere techniek ingezet.
 

Wat is een informed consent?

Een informed consent is een lijst met vragen die voorafgaand aan de behandeling ingevuld moet worden. Wij nemen eventuele contra-indicaties met u door omdat permanent make-up in combinaties met een aantal medicijnen of ziekten niet aan te raden is. In sommige gevallen kunnen we in overleg voorzorgsmaatregelen nemen. In sommige gevallen kan een behandeling niet plaatsvinden, in dat geval is dat vervelend maar in uw eigen belang.
 

Ik krijg binnenkort chemotherapie, is permanente make-up iets voor mij?

Permanent make-up zorgt ervoor dat de wenkbrauwen nog steeds zichtbaar zijn wanneer uw eigen wenkbrauwharen uit gaan vallen na de chemotherapie. U kunt permanent make-up het beste laten aanbrengen voordat u aan de chemotherapie begint. Voor ons is het prettig dat wij u nog kunnen zien wanneer alle wenkbrauwhaartjes nog aanwezig zijn zodat we de behandeling hierop kunnen aanpassen. Wij vragen wel om goedkeuring van uw behandelend arts (oncoloog) mede doordat hij of zij dan ook direct op de hoogte van de behandeling is die u wilt ondergaan.
 

Ik mis na een borstreconstructie mijn tepel en tepelhof. Kan permanent make-up iets voor mij betekenen?

Na een borstreconstructie kan er met speciale technieken een 3-D effect gecreëerd worden. Onze mooie huidkleurige pigmenten en het 3-D effect zorgen ervoor dat er een tepel en/of tepelhof gecreëerd kan worden die er heel natuurlijk uitziet. Het is belangrijk dat de periode tussen de eerste permanent make-up behandeling en de laatste chemo behandeling minimaal 1 jaar bedraagt.
 

Bent u diabetes?

Bij diabetes (suikerziekte), is permanent make-up in sommige gevallen af te raden omwille van een minder goede wondheling. Hierdoor kunnen kleurverschillen in het pigment ontstaan en is het resultaat niet mooi. Niet alle patiënten hebben echter een slechte wondgenezing. Bij de meeste patiënten is het dus geen probleem mits zij de zich houden aan de nazorg die voorgeschreven wordt.
 

Hebt u last van een koortslip (herpes simplex)?

Als er regelmatig een uitbraak voorkomt is het af te raden een lip pigmentatie uit te laten voeren. Er zit rond de lippen al littekenweefsel ten gevolge van eerdere wondjes. Op deze plaatsen zal het pigment moeilijker pakken, met als gevolg dat er een rafelige lip lijn ontstaat. Als de koortslip af en toe voorkomt (1 tot 2 maal per jaar) is een lipbehandeling geen probleem. U moet wel de nodige voorzorgmaatregelen in acht nemen (5 dagen voor de PMU behandeling Zovirax tabletten innemen of behandelen met Zovirax crème , + 1 week na behandelen met Zovirax crème).
 

Kan ik contactlenzen dragen tijdens en na de behandeling?

Alleen tijdens het plaatsen van de eyeliner mag u geen contactlenzen dragen tijdens de behandeling. Indien U contactlenzen draagt, breng Uw bril mee de dag van de behandeling. Contactlenzen kunt U weer dragen wanneer er geen korstjes meer zijn.